English versionRussian version
Menopauza-anti-aging igényes nőknek
A kortalan egészségért és életminőségért
anti-aging.jpg

Fiatalító hormonok
- a szépség belülről fakad

Fiatalság...
Csodásan néz ki, jól érzi magát és Öné a világ! Ami megjelenik a felszínen, az közvetlenül tükrözi az egész szervezetben lezajló változásokat. Egy nő egészsége sok változó tényezőből tevődik össze. Az étrend, testmozgás és az életmód jelentős szerepet tölt be. De még jelentősebbek a női test biokémiai folyamatai!

A női test biokémiai folyamatait számos komplex hormonális kölcsönhatás vezérli, ezek mindegyike jelentős szerepet játszik az egészség megtartásában. Az ösztrogént és progeszteront női szimbólumként tartják számon, hiszen ezek teszik alkalmassá a nőt a megtermékenyülésre, a magzat kihordására, ezek által képes a nő új életet adni.

Ösztrogén

Kevéssé ismert, hogy a női testben kb. 300 különböző biokémiai folyamatot szabályoz az ösztrogén valamely formája, így érthető a nők általános egészségi állapotát befolyásoló szerepe.

Az ösztrogén valójában egy gyűjtőfogalom, hiszen körülbelül 40 anyagcsereterméke van. A leggyakoribb az ösztradiol, ösztriol és ösztron. Az optimális egészségi állapothoz ezeknek egyensúlyban kell lenniük.

Kívülről szemlélve a szépséget, a kollagén és elasztin (a bőr támogató és rugalmas fehérjéi) mennyiségének szabályozásáért is az ösztrogének a felelősek. A kor előrehaladtával csökken az ösztrogén termelődése menopauzában (klimax), ezért a bőr vékonnyá és rugalmatlanná válik, több ránc és megereszkedés alakul ki. Az elvékonyodással párhuzamosan a bőr a károsító napsugárzással szemben is sokkal védtelenebb lesz. Az ösztrogénpótló terápia hatására a korosodó nők bőre fiatalosabb kinézetű lesz, a bőr kollagén szintje nem csökken, vastagsága, rugalmassága és nedvességmegtartó képessége javul.

Az ösztrogénnek a női mellekre is nagy hatása van. Az ösztrogének stimuláló hatással bírnak a mell mirigyes szöveteire. A legjobb példa erre a terhesség alatt tapasztalható megnagyobbodott női mell. Menopauzában (klimaxban) csökkenő ösztrogén szint következtében a mell mirigyes szövetei elsorvadnak vagy csökkennek, ami megereszkedett megjelenést kölcsönöz.

Progeszteron

A progeszteron szabályozza az ösztrogén szinteket. Amennyiben kevés progeszteron van a szervezetben, jellemző a súlygyarapodás, vízvisszatartás és a PMS (menstruáció előtti szindróma), a menstruáció előtti hangulatváltozások, mell érzékenység, fejfájás, puffadás, még fiatal korban is. Az alacsony progeszteron szint összefüggésbe hozható az endometriózissal, a méhben kialakuló fibrómákkal, emlőkben kialakuló cisztákkal, meddőséggel.

A progeszteron hatásai nőkben: a méhnyálkahártya karbantartása, endometriózishoz vezető szövet szaporodás gátlása, mellszövet kóros burjánzásának gátlása, anyagcsere fokozása, fogyás támogatása, vércukorszint szabályozása, természetes vízhajtó, véralvadás szabályozása, új csontszövet építése, pajzsmirigy hormonok aktivitásának növelése, depresszió enyhítése, szorongás csökkentése, hangulat stabilizálása, normális alvási ritmus támogatása, ciklusfüggő migrén megelőzése, libidó növelése.

Ösztrogén túlsúly

Az ösztrogén dominancia vagy ösztrogén túlsúly az ösztrogén progeszteronhoz viszonyított arányára utal, vagyis az ösztrogén mennyisége a progeszteronhoz viszonyítva a kívántnál magasabb. Az ösztrogén túlsúly, illetve a kóros ösztrogén/progeszteron arány következményei: vérrögök képződése, szívbetegség, stroke, epehólyag betegség, endometriózis emlődaganat kialakulásának veszélye, migrén.

Az ösztrogén szint állandó változásban van. A normális, egészséges nők ösztrogén szintje általában követi a 28 napos ciklust: a legalacsonyabb a menstruáció alatt, majd utána gyorsan nő a ciklus közepén, ezt követően az ovuláció közepén az ovuláció előtt (kb. a ciklus 12. és 15. napja között) csökken. A 16. naptól a 28. napig az ösztrogén szint alacsony marad, a következő menstruáció előtt enyhén emelkedik ismét.

Ösztrogén szint a menstruációs ciklus alatt

A progeszteron termelődés nőkben általában a harmincas évek elején-közepén csökkenni kezd. A progeszteron termelődés csökkenése az ösztrogén termelés csökkenésénél sokkal gyorsabban kezdődik. Az alacsonyabb progeszteron szint hatására a test ösztrogén dominánssá válik, vagyis felborul a természetes ösztrogén/progeszteron egyensúly.
Ez általában a következő arányokat eredményezi:

  • kórosan magas ösztrogén szint normális progeszteron szint mellett,
  • normál ösztrogén szint és alacsony progeszteron szint,
  • alacsony ösztrogén és rendkívül alacsony progeszteron szint.

Az ösztrogén dominancia különböző anyagcsere-zavarokat okoz. A leggyakoribb tünetek:

  • a súlygyarapodás,
  • a vízvisszatartás,
  • a testzsír egyenetlen, a csípőre, a combokra és a hasra koncentrálódó lerakódása,
  • ingerlékenység,
  • szívritmuszavar,
  • alvászavar.
Menopauza bioazonos ösztrogén és progeszteron

Menopauza előtti időszak

Gyakorlatilag már 35-45 éves korban elkezdődhet a csökkenő hormontermelés következtében az a folyamat, amelyet perimenopauzának, vagyis a menopauza előtti időszaknak nevezünk. Ez az időszak egyénenként változó kezdetű és tartamú lehet, befolyásolja a genetika, az életmód, az étrend, a fizikai és pszichés terhelés, a dohányzás, alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek szedése. Ebben az időszakban már érzékelhető a fiatalság múlása.

Menopauza (klimax)

Átlagosan 45-55 éves korban következik be a menopauza vagy változó kor. A menopauza természetes életszakasz, amelyben a női nemi hormonok, elsősorban az ösztrogén és progeszteron szintje drámai mértékben csökkenek.

A menopauza (klimax) időszakában az ösztrogén termelődése oly mértékben lecsökken, hogy szintje a vérben gyakran már nem mutatható ki. A hőhullámok, éjszakai izzadás és hüvelyszárazság mértéke általában arányos a keringő ösztrogén mennyiségével.

A menopauza (klimax) időszakában az ösztrogén és a progeszteron szintjének csökkenésével és a közöttük kívánatos egyensúly megbomlásával a legkülönbözőbb panaszok és tünetek jelentkeznek egyénenként változó mértékben: hőhullámok, szorongás, depresszió, fáradtság, hangulati ingadozások, libidó csökkenése, éjszakai izzadás és álmatlanság, hajnali ébredések, hüvelyszárazság, bőr és haj szárazsága, hajhullás, az arc- és testszőrzet növekedése, hajszálak elvékonyodása, gyors szívverés, szívritmuszavar, érelmeszesedés, fertőző betegségek iránti fokozott fogékonyság, daganatok kialakulásának fokozott veszélye, csontritkulás, izomtömeg csökkenése, izomgörcsök, fibrolmyalgia, szemszárazság, makula degeneráció.

Ösztrogén hiányában megváltozik a külső is. A bőr vékonnyá és rugalmatlanná válik, több ránc és megereszkedés alakul ki, megjelennek a felső ajak feletti függőleges ráncok, a bőrön öregségi foltok jelennek meg. Az elvékonyodással párhuzamosan a bőr a károsító napsugárzással szemben is sokkal védtelenebb lesz. Diffúz hajhullás jelentkezik, jellemzően a fejtetőn, a hajszálak elvékonyodnak, az izmok tömege és az ízületek rugalmassága csökken, így az az alak formája is változik.

Mindezek a hormonhiány következtében kialakuló funkciózavarok megelőzhetőek, a betegségek gyógyíthatóak. Ma már létezik biztonságos és hatékony módszer, amely által panaszmentesen tölthetjük változókori éveinket, sőt mi több, kiváló fizikai és szellemi kondícióban, szexuálisan motiváltan, egészségben és esztétikus külsővel.

Anti-aging medicina orvosi konzultáció

Terápia - hormoszintek helyreállítása bioazonos hormonokkal

A XXI. században az egészség, a fittség, a jó kondíció, a fiatalos és esztétikus külső szinte elvárt, ezeken túlmenően a fokozott egyénre nehezedő elvárások, a kitolódó nyugdíjkorhatár átlagon felüli teljesítőképességet igényelnek. Az egészség és az esztétikus külső ezért szükséglet.

Az egészség ma már nem csak a betegség hiányát, hanem a fizikai és szellemi képességek megőrzését, ezáltal az életminőség javítását is jelenti. A fizikai és szellemi képességek, a szexuális vonzerő megőrzését, frissen tartását célzó új orvosi szakág az anti-aging medicina - orvoslás a fiatalkori egészség megőrzéséért - amely többek között hangsúlyt fektet a hormonok szintjének bioazonos hormonokkal történő helyreállítására, ezzel lassítva és ellensúlyozva sejtjeink idő előtti elöregedését.

A hormonok sokrétű, bonyolult, de nagyon logikus láncreakciókban vesznek részt, ebből adódik a hormonhiány okozta színes, több szervet és szervrendszert érintő tünet együttes kifejlődése.

Az optimális hormonpótlás a személy tünetei, fizikai állapota, esetleg már meglévő betegségei és a vérből kimutatható hormonszintek alapján meghatározott, személyre szabott, orvos által előírt és kontrollált terápia, amely alapvetően ösztrogén és progeszteron pótlásából áll. Az ösztrogén és progeszteron alkalmazása során célszerű az egyénre szabott és a normális élettani menstruációs ciklusban szokásos változásoknak megfelelő adagolás.

Az egészséghez és a jó közérzethez elengedhetetlen az ösztrogén és progeszteron, azonban az optimális hatáshoz olykor a többi hormon - DHEA, pregnenolon, pajzsmirigy hormon, serotonin - megfelelő egyensúlyban tartása.

DHEA

A DHEA (dehidroepiandroszteron) a cholesterinből képződik, lassítja a finom ráncok kialakulását, stimulálja a bőr regenerálódási folyamatait, elősegíti a kollagén- és elasztin képződést, ami új ragyogó szövet újraépülését eredményezi, javítja az izom-zsírszövet arányát, ezáltal csökkenti a túlsúlyt, növeli az általános energiaszintet.

Pregnenolon

A pregnenolon felveszi a harcot a stressz hatásaival; javítja a hangulatot, a mozgékonyságot, a koncentráló képességet és a memóriát, erősíti az immunrendszert.

Serotonin

A serotonin megfelelő szintje stabilizálja a hangulatot, csökkenti a túlzott étvágyat.

Tesztoszteron

Kevéssé ismert, hogy a tesztoszteron ugyanúgy termelődik a női szervezetben, mint a férfiakban. A tesztoszteron úgy a férfiakban, mint a nőkben elősegíti a csontok szilárdságának megtartását és fenntartja az izomtömeget.

Az izomtömeg a megjelenés meghatározója, hiszen az alak, a test kontúrjainak megtartásában is döntő.

Nem elhanyagolható tény, hogy a tesztoszteron megőrzi a szív teljesítményét.

Végül és nem utolsósorban a nemi vágyért felelős nőkben is.

Személyre szabott program

Célja a három ösztrogén, valamint a progeszteron optimális és kiegyensúlyozott szintjének a megfelelő arányban történő helyreállítása mind a még menstruáló, mind a menopauza (klimax) szakaszában lévő nők esetében.

Általában a kezdeti adagolás már elegendő a cél eléréséhez, azonban az első három hónapban és azt követően szükség lehet módosításra. Az adagolás módosítása a klinikai tünetek, pl. hőhullám, hüvelyszárazság, éjszakai izzadás, stb. változása, megszűnése, valamint a vérben mért hormonszintek alapján történik.

Az ösztrogén és progeszteron bioazonos formáját javasoljuk, különböző koncentrációkban. Az ösztrogén krém 90 százalék ösztriolból, 7 százalék ösztradiolból és 3 százalék ösztronból áll. Ez az összetétel a legkedvezőbb, különösen a 35 év feletti nők számára, mert ez közelíti meg az egészséges női szervezetben normálisan termelődő ösztrogének élettani arányát. Az ösztrogén gél alkalmazása során fontos az egyénre szabott és a normális élettani menstruációs ciklusban szokásos változásoknak megfelelő adagolás.

A hormonok szintjének helyreállítása, optimalizálása mellett fontos az antioxidáns hatású vitaminok, az élettani folyamatokban nagy szerepet játszó ásványi anyagok pótlása is, hiszen az emberi szervezetben ezek a vegyületek is fontos szerepet játszanak.

Mindez együttesen vezethet a kortalan egészséghez és a biológiai-élettani értelemben vett kortalan életminőséghez!

Copyright © 2011 Dr. Fábián Emília     Vissza a lap tetejére